Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ze świeżych grzybów

 

Składniki:

    • 25 dkg podgrzybków lub borowików
    • 1 mała cukinia
    • 3 ziemniaki
    • 1 marchew
    • 1 pomidor
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 4 łyżki śmietany – alternatywnie
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, cukinię umyć. Ziemniaki i cukinię pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w pół plasterki. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulkę, dodać obraną i pokrojoną marchew, dusić 5 minut. W garnku doprowadzić do wrzenia 1 litr wody, dodać podduszoną marchew i cebulę, oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby, cukinię i ziemniaki. Gdy składniki zmiękną dodać obrany ze skóry pomidor, przyprawić do smaku i gotować jeszcze 15 minut. Podawać ze śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *