Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ze smażonego boczku i ziemniaków

Składniki:

  • 25 dkg boczku pokrojonego w średniej wielkości kostkę
  • 1 łyżka masła
  • ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  • ¼ szklanki pokrojonej w plasterki łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 pokrojone w kostkę pieczone w mundurkach ziemniaki
  • śmietana kremówka
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Pokrojony w kostkę boczek obrumienić na patelni. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę i seler, smażyć mieszając 5 minut. Dodać bulion, mleko, boczek, gotować 5 minut. Dodać 1 szklankę wrzątku, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ziemniaki, gotować powoli 3 minuty. Skorygować smak przyprawami, zabielić śmietaną. Przed podaniem posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *