Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z suszonych owoców

Wziąć, rachując na cztery osoby, 40 deka suszonego owocu; opłukać, nalać dobrą – studzienną wodą i ugotować na miękko; następnie przetasować przez durszlak, wlać w ten smak półkwaterek soku żurawinowego lub kwaterkę wina czerwonego, (kto ma, może wlać soku wiśniowego); wsypać 10 deka cukru, kawałek cynamonu w całości i zaprawić pół łyżką kartoflanej mąki, rozbitej w wodze. Kluski do tej zupy zrobić francuskie kładzione biorąc dwa jajka na półkwaterek mąki; gdy się zupa zagotować, kłaść w nią kluski i podać na stół. Jeśli kto chce, można tę zupę zaprawić śmietaną.
Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *