Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z soczewicy z ziołami

Składniki:

    • 450 g suszonej soczewicy
    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 2 łodygi selera
    • 1 listek laurowy
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 listki szałwii
    • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
    • sól
    • pieprz
    • 6 łyżek oliwy

     

    Sposób wykonania:
    Soczewice zalać zimną wodą i ostawić na 3 godziny po czym ją odcedzić i przełożyć do garnka.
    Dodać posiekaną cebulę, marchewkę pokrojoną w kostkę, seler pokrojony w plasterki oraz posiekany czosnek i liść laurowy.
    Zalać całość zimną wodą i gotować pod przykryciem ok. 45 minut.
    Po tym czasie wyjąć liść laurowy a dodać rozmaryn i szałwię.
    Pozostawić jeszcze na ogniu ok. 5-10 minut.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem skropić oliwą. Na sam koniec zmiksować na jednolity krem.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Monika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *