Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z soczewicy Julity

Składniki:

  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 szkl wody
  • 2 szkl soczewicy
  • liść laurowy
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 45 dag frankfuterek
  • 2 łyżki octu winnego

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę oraz seler.
Po około 5 minutach wlać wodę, dodać soczewicę oraz liść laurowy.
Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie dodać pokrojone frankfruterki i gotować ostanie 10 minut.
Na koniec zdjąć zupę z ognia i wymieszać  z octem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *