Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z soczewicy Alicji

 

Składniki:

  • 180 g soczewicy
  • 1,5 ml bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Soczewicę zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut po czym ją odcedzić.
    Następnie posiekać cebulę i podsmażyć ją na rozgrzanej oliwie i dodać do soczewicy.
    Wrzucić jeszcze czosnek oraz liść laurowy i zalać całość bulionem.
    Trzymać na ogniu około 50 minut.
    Gdy soczewica będzie miękka doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *