Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z rybnymi kulkami

Składniki:

  • 35 dag filetów z dorsza
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 6 łyżek ugotowanej drobno posiekanej słoniny
  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 posiekana dymka
  • 2 ½ szkl. wywaru
  • 2 listki sałaty
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sposób wykonania:

  1. Rybę zemleć razem ze słoniną w maszynce, wówczas dodać mąką, sól, pieprz oraz 6 łyżek wody.
    Całość ubijać ok. 3 min po czym z powstałej masy uformować małe kulki.
    W między czasie doprowadzić bulion do wrzenia, wówczas włożyć do niego pulpety i gotować na małym ogniu ok. 8 min.
    Po tym czasie dodać jeszcze sałatę pokrojoną w paski oraz posiekana cebulę.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gotować ostatnią minutę.
    Przed podaniem pokroić olejem sezamowym.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Elżbietę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *