Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z pieczonych warzyw

 

Składniki:

 

  • 2 bakłażany
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 ½ l rosołu z kurczaka
  • listki natki pietruszki

Sposób wykonania;
W naczyniu żaroodpornym ułożyć bakłażany nakłute widelcem, nieobraną cebulę, pomidory, paprykę oraz czosnek.
Skropić całość 2 łyżkami oliwy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć warzywa z piekarnika, przykryć ściereczką i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas pomidory obrać ze skórki, przekroić na połówki, bakłażany również przekroić na połowy, wydrążyć z nich miąższ i  dodać do pomidorów, cebule obrać i pokroić w ćwiartki a z papryki zdjąć z skórkę i usuwać gniazda nasienne.
Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodając  jeszcze ząbki czosnku.
Następnie przełożyć je do garnka z rozgrzaną oliwą.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oaz oregano i dusić około 30 minut.
Po tym czasie wlać wywar i gotować kolejne 30 minut.
Przed podaniem udekorować listkami natki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *