Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z pasternaku

Składniki:

    • 5 obranych, pokrojonych w kostkę pasternaków
    • 1 drobno posiekana cebula
    • 5 dkg masła
    • 2 szklanki jogurtu lub wody
    • 1 łyżka miodu
    • 1 kostka bulionu warzywnego
    • 1 liść laurowy
    • sól, pieprz
    • 1 łyżka tartego jabłka

Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć aż leciutko zacznie się rumienić. Dodać pasternak odrobinę soli i pieprzu, smażyć jeszcze 5 minut. Dodać 2 szklanki wody, liść laurowy, miód, kostkę warzywną, gotować na wolnym ogniu 30 minut. Usunąć liść laurowy, zupę zmiksować blenderem. Przed podaniem posypać zieleniną. W wersji z jogurtem zupy możemy nie gotować i podać jako chłodnik.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *