Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z mrożonego szpinaku z ziemniakami

 

Składniki:

  • 25 dag mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag ziemniaków
  • 5 dag wędzonej słoniny lub boczku
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 szkl. mleka
  • sól
  • pieprz
  • cebula

 

 

Sposób wykonania:
Słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić tłuszcz.
Na tłuszczu podsmażyć nie zarumienić cebule drobno pokrojoną oraz czosnek, zalać około 1,5 litra wody.
Następnie dodać zamrożony szpinak i razem gotować około 5 minut.
Oddzielnie ugotować ziemniaki.
Gdy ziemniaki będą miękkie przecisnąć przez praskę, dodać do zupy.
Podprawić ją mlekiem wymieszanym z mąką.
Doprowadzić do zagotowania i doprawić do smaku  solą oraz  pieprzem do smaku.

Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Monikę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *