Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z mniszkiem lekarskim

Składniki:

  • 1 kg liści mniszka lekarskiego
  • 1 pęczek porów
  • 6 jajek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 7 1/3 l bulionu drobiowego
  • 1/3 szkl. startego sera romano
  • świeżo utłuczony pieprz

Sposób wykonania:

  1. Jajka roztrzepać i odstawić w chłodne miejsce.
    Następnie mniszka i pory pokroić po czym pory podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, wówczas wlać bulion.
    Trzymać na ogniu ok. 30 min.
    Następnie dodać liście mniszka oraz jajka.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze ok. 2 minut.
    Przed podaniem każdą porcję posypać startym serem i pieprzem.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Dorotę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *