Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z młodej kapusty

Składniki:

 

  • 400 g młodej kapusty
  • 1,2 l bulionu
  • 2 cebule
  • marchewka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Kapustę poszatkować po czym zalać wrzątkiem i trzymać na ogniu około 4 minuty.
    Po tym czasie kapustę odcedzić i zalać bulionem, gotować około 30 minut.
    W między czasie cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas oprószyć ją mąką i dodać do zupy razem ze starta marchewką.
    Wrzucić jeszcze listek laurowy oraz koperek.
    Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i gotować ostanie 5 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *