Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z kurczaka z kładzionymi kluskami

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka
  • listki selera do smaku
  • zielona natka pietruszki
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól

Kluski kładzione:

  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • sól, biały pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Umytego kurczaka pokroić na 4 części, zalać wodą, dodać seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, czosnek i szczyptę cukru, gotować powoli aż kurczak zmięknie, odcedzić zachowując wywar. Mięso kurczaka obrać z kości, pokroić, dodać do wywaru, powoli gotować. Składniki kluseczek zmiksować. Ciasto powinno być gęściejsze od ciasta naleśnikowego. Łyżkę maczamy we wrzącej zupie, nabieramy ¼ łyżki ciasta i wkładamy do zupy i tak aż do końca ciasta. Gotujemy 5 minut lekko mieszając aby kluski nie przywarły i podajemy z dodatkiem posiekanych listków selera i natki pietruszki.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *