Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z kurczaka na kwaśno

Składniki:

  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 5  octu
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko
  • 4 pieczarki
  • ½ piersi kurczaka
  • 1 ½ .łyżki smalcu
  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 4 szkl. wywaru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

    Sposób wykonania:
    Cebulę posiekać po czym podsmażyć na rozgrzanym smalcu, wówczas wlać wywar, dodać pokrojone pieczarki i pierś z kurczaka.
    Doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu ok. 15 min.
    Następnie mąką wymieszać z wodą, octem, sosem sojowym oraz pieprzem i dodać do zupy.
    Pozostawić na ogniu do zgestnienia zupy cały czas mieszając.
    Gdy zupa zacznie się gotować wlewać powoli roztrzepane jajko.
    Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz olejem sezamowym.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Kornelia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *