Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z krewetkowymi pierożkami

 

Składniki:

 

  • 150 g mąki
  • 50 ml wrzątku
  • 25 ml zimnej wody
  • 1 ½ łyżeczki oleju roślinnego
  • 125 g mielonej wieprzowiny
  • 125 g ugotowanych krewetek
  • 50 g ponikła słodkiego z puszki
  • 1 seler naciowy
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 850 ml wywaru z ryby
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:
Do miski wlać gorąca i zimną wodę, dodać mąkę oraz olej.
Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
Następnie podzielić ciasto na 16 kawałków, które rozwałkować tworząc kółka.
Do mielonej wołowiny dodać posiekane krewetki, odcedzonego z puszki ponikła, posiekanego selera, mąką, olej sezamowy i sos sojowy.
Całość dokładnie wymieszać.
Powstałe nadzienie rozłożyć na kółka z ciasta i zlepić brzegi tak jak na pierogi.
Pierogi włożyć do gotującego się wywaru z ryby.
Dodać sherry i gotować ostanie 5 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *