Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z groszku i ryżu

Składniki:

  • 4 szkl. bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 60 g masła
  • 1 cebula
  • 55 g pancetty
  • 150 g ryżu
  • 300 g zielonego groszku
  • garstka liści mięty
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:

  1. Oliwę rozgrzać razem z masłem po czym zeszklic na nich posiekaną cebulę po czym dodać pokrojoną pancettę.
    Trzymać na ogniu około 2 minut i dodać jeszcze ryż.
    Całość dokładnie wymieszać i zalać gorącym bulionem.
    Gotować jeszcze 10 minut po czym wsypać groszek i gotować kolejne 5 minut.
    Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać listki mięty oraz parmezan.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać natychmiast po przygotowaniu.
     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *