Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z dyni Wandy

Składniki:

  • 1,5 kg miąższu z dyni
  • jajko
  • 1 l mleka
  • 1,5 szkl. mąki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki śmietany

    Sposób wykonania:
    Obraną dynię pokroić w kostkę po czym zalać ja wodą(tyle aby ją tylko przykryła).
    Trzymać na małym ogniu do miękkości, wówczas całość zmiksować.
    Następnie do mąki wbić jajka i zagnieść ciasto, dolewając tyle wody aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą.
    Z ciasta zrobić zacierki i ugotować w osolonej wodzie po czym wodę odlać a zacierki zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia.
    Wówczas również zmiksować i dodać do kremu z dyni.
    Dokładnie wymieszać, podgrzać i doprawić do smaku.
    Na sam koniec podprawić śmietaną.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *