Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z czosnku Beaty

 

Składniki:

  • 2 szalotki
  • ½ pęczka selera naciowego
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szkl. pasty z pieczonego czosnku
  • 7 1/2l bulionu warzywnego
  • grzanki

 

Sposób wykonania:

  1. Nie obrane główki czosnku poprzecinać w poprzek na pół po czym ułożyć go na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek przecięciem do dołu.
    Przykryć dokładnie naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok. 10 min do miękkość czosnku.
    Miękki czosnek wyjąć z piekarnika, obrać i rozetrzeć na pastę.
    W dużym rondlu podgrzać oliwę ok. 2 min, wówczas wrzucić na nią posiekane szalotki, oraz drobno pokrojony seler oraz pastę z czosnku.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 1 min po czym wlać bulion i pozostawić na ogniu ok. 1 godz.
    Gotową zupę przelać do miseczek, posypać grzankami.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Beata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *