Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z cukinii z czosnkiem

Składniki:

  • 2 cebule
  • 8 ziemniaków
  • 4-5 główek czosnku
  • 4 młode cukinie
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa/8 łyżek/

    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu podgrzać oliwę, włożyć drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, całość smażyć około 10 minut. Dodać obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki, smażyć 3 minuty, stale mieszając. Wlać bulion i gotować 30 minut. Cukinię umyć podzielić wzdłuż i pokroić na krótkie kawałki. Przestudzoną zupę zmiksować, ponownie zagotować, dodać cukinię i gotować jeszcze kilka minut, do miękkości cukinii. Przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem. Bazylię opłukać, posiekać i wymieszać z zupą. Podawać z białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *