Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z cukinii

Składniki:


• 50 dag młodych owoców cukinii
• 2 szklanki intensywnego wywaru z warzyw mieszanych
• 30 dag ziemniaków
• 2 cebule
• 1 łyżka masła
• trzy czwarte szklanki śmietany
• 6 ? 8 łyżek zielonej pietruszki posiekanej z koperkiem
• sól
• pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki pokroić i włożyć do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody, gotować. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki i wrzucić do gotujących się ziemniaków, ugotować do miękkości. Cukinię umyć, odkroić nasadę szypułki i resztki dna kwiatowego, pokroić na kawałki, włożyć do osolonego wywaru z warzyw z dodatkiem pół łyżki masła. Ugotować do miękkości ( około 10 minut ). Ugotowaną cukinię połączyć z ugotowanymi ziemniakami, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać śmietanę, podgrzać, wzbogacić dodatkiem pozostawionego masła, wymieszać z zieleniną, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (lidl)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *