Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z ciecierzycy z wędzonymi żeberkami

Składniki:

 

  • 40 dkg wędzonych żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • biała część małego pora
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • grzanki z bulki

 

 

Sposób przyrządzenia:
Wędzone żeberka podzielić na porcje, zalać 6 szklankami wody, dodać namoczoną kilka godzin wcześniej ciecierzyce, gotować aż się ciecierzyca rozgotuje. Jeśli będzie to trwało długo wcześniej wyjąć żeberka. Na patelni rozgrzać olej, dodać obraną i pokrojoną w drobniutko kostkę cebulę, smażyć aż cebulka się zeszkli, ale nie zarumieni, dodać mąkę, wymieszać, odstawić. Zupę przyprawić do smaku, ewentualnie jeśli były wyjęte dodać żeberka oraz przygotowaną z cebuli i mąki zasmażkę. Przed podaniem dodać grzanki i posypać zieleniną. Wędzone żeberka można zastąpić pokrojonym w plastry boczkiem wędzonym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *