Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa warzywna z boczniakami

Składniki:

  • 75 dkg grzybów/boczniaki/
  • 1 seler
  • 4 cebule
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • kawałek świeżego imbiru /ok. 5-6 cm/
  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • sos sojowy
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól do smaku
  • oliwa do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Groszek osączyć. Boczniaki oczyścić umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Pietruszkę, marchewkę i selera pokroić w cieniutkie słupki. Cebulę pokrojoną w plasterki podsmażyć na oleju, dodać grzyby i przez moment razem smażyć. Przełożyć do dużego garnka wlać bulion. Dodać imbir i uprzednio przygotowane warzywa, przyprawić sosem sojowym i gotować około 15-20 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić kilkoma łyżkami wody i dodać do zupy, zagotować, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki umyć, posiekać. Zupę wylać do talerzy i posypać pietruszką.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *