Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa szparagowa z wytrawnym winem

 

Składniki:

 

  • 2 wiązki szparagów
  • 1 szkl białego wytrawnego wina
  • 1,5 l wywaru z cielęciny
  • 2 żółtka
  • ½ szkl śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:
Szparagi oczyścić, odciąć główki a obierki zalać niewielką ilością wody razem z winem, solą oraz cukrem i ugotować. Odcedzić i wymieszać z wywarem cielcem.
Wówczas włożyć szparagi i gotować do miękkości po czym całość zmiksować i wrzucić główki.
Trzymać jeszcze chwilę na ogniu aż główki zmiękną.
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody, doprowadzić do wrzenia i wymieszać ze śmietaną i żółtkami.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *