Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki:

    • 150 g szczawiu
    • 2 marchewki
    • 100 g selera
    • 1 pietruszka
    • 200 g cebuli
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżeczka mąki
    • 100 ml śmietany
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • sól
    • pieprz

    Sposób wykonania:
    Obraną marchewkę, seler, pietruszkę pokroić po czym zalać 1,2 l wody.
    Trzymać na ogniu około 30 minut po czym przecedzić przez sito.
    Następnie cebulę  i szczaw posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanym maśle i dodać do wywaru.
    Następnie mąkę wymieszać ze śmietaną i dodać do zupy.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Gotujemy cały czas mieszając ostanie 5 minut.
    Podajemy z cząstkami jajek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *