Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa Stefana

Sprawdzone i pyszne przepisy na zupy. Tym razem przepis na zupę Stefana. Do jej przyrządzenia potrzebujesz: kalafiora, kalarepki, zielonego groszku oraz przypraw. 
 

Składniki:

  • 1 l wywaru 
  • 2 kalafiory
  • 200 g wyłuskanego zielonego groszku
  • 1 młoda kalarepka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • czerwona papryka w proszku
  • natka pietruszki
  • olej
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać.
    Wrzucić ją do rondelka z rozgrzanym olejem i mieszając lekko ja zeszklić.
    Następnie oczyszczonego kalafiora podzielić na różyczki i wrzucić do garnka z cebulą.
    Dodać jeszcze obraną kalarepkę, marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę.
    Trzymać na ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie zalać całość wywarem.
    Wrzucić groszek i gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich skalników.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz papryką w proszku.
    Przed podaniem można również posypać posiekaną zieleniną.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *