Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa rybna śródziemnomorska pychotka

 

Składniki:

    • 1 kg różnych ryb morskich
    • 20 dkg muli lub innych małży
    • 20 dkg odwłoków krewetek
    • 20 dkg  ośmiornicy
    • 20 dkg kałamarnic pokrojonych w kawałki
    • 4 łyżki oliwy
    • 6 łodyg selera naciowego pocięte na kawałki
    • 6 dymek wraz z zielonymi piórkami pocięte na mniejsze kawałki
    • 2 listki tymianku
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • szczypta majeranku
    • 4 rozgniecione ząbki czosnku
    • 3 łyżki octu balsamicznego
    • 20 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połowę
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 2 ostre papryczki
    • 3 szklanki białego wina
    • posiekana natka pietruszki
    • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Ryby umyć, sprawić, wyfiletować Skórę pozostawić przy mięsie) starając się bardzo dokładnie usunąć ości. Z łbów, płetw i kręgosłupa ugotować esencjonalny wywar.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać seler, cebulę dymkę, majeranek, pietruszkę, czosnek, dusić razem mieszając 5 minut. Dodać ocet, pomidory koktajlowe, przecier pomidorowy, kałamarnice i ośmiornicę, wino. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Odcedzić przez gęste sito przygotowany wywar rybny, dodać doń krewetki, małże, pokrojone na kawałki filety rybne, powoli gotować delikatnie mieszając aż małże się nie otworzą, dodać do wcześniej przyrządzonych składników zupy, przyprawić, posypać natką pietruszki i delikatnie wymieszać. Podawać z bagietką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *