Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa rybna po grecku

Składniki:

  • 900 g filetów różnych ryb: dorsz, flądra, halibut, anioł morski
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wina
  • 4 pomidory z puszki
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • cząstki cytryny

Sposób wykonania;
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, seler oraz czosnek i dusić około 5 minut.
Po tym czasie dodać rybę pokrojoną na duże kawałki, pozbawioną skóry.
Dodać jeszcze pomidory, wino, skórkę pomarańczową, tymianek, liście laurowe oraz sól i pieprz do smaku.
Na koniec wlać wodę, tyle aby wszystkie składniki były nią przykryte.
Gotować na małym ogniu około  15 minut.
Przed podaniem udekorować cząstkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *