Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa rybna na Boże Narodzenie

Składniki:

    • 1 kg filetów z różnych gatunków ryb
    • 15 dużych krewetek
    • 25 dkg małży (muli)
    • 4 łyżki oliwy
    • 3 drobno pokrojone cebule
    • 3 rozgniecione ząbki czosnku
    • 2 obrane, pokrojone marchewki
    • 3 pokrojone drobno łodygi selera naciowego
    • ½ szklanki białego wytrawnego wina
    • 2 litry bulionu rybnego
    • 3 pokrojone pomidory
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 4 pokrojone w kostkę ziemniaki
    • liście laurowe
    • ulubione zioła
    • posiekana natka pietruszki
    • sok z cytryny
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Filety rybne pokroić na kawałki o wielkości jednego kęsa, usunąć resztki ości i skóry. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, marchewkę, seler i czosnek, dusić przez 10 minut mieszając. Dodać wino, a po kilku minutach pomidory, przecier pomidorowy, ziemniaki, zioła i liść laurowy. Po kilku minutach całość przełożyć do odpowiednio dużego garnka, zalać bulionem rybnym gotować do momentu aż rozgotowane ziemniaki zaczną zagęszczać zupę. Dodać rybę i małże, gotować mieszając delikatnie 2 minuty, dodać krewetki, gotować aż lekko się zaróżowią i przestaną być szkliste. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym do smaku. Podawać zupę obficie posypaną natką Pietuszki. Jako dodatek podać białe pieczywo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *