Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa rybna dla zaawansowanych

Składniki:

1,5 l wody, około 1 kg różnych niedużych ryb lub tylko głów (może być leszcz, okoń, karaś, lin, szczupak, jazgarz. Sandacz raczej nie), mlecze i wątróbki z ryby, 2 jajka, łyżka masła, łyżka tartej bułki, przyprawy (sól, liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, gałka muszkatołowa), duży pęczek włoszczyzny bez kapusty, zielona pietruszka, przyprawa do zup,2 średnie cebule.

Sposób przyrządzenia: Ugotować na małym ogniu wywar z warzyw i przypraw. Cebulę podpiec i też gotować w wywarze. Ryby oskrobać, wypatroszyć i włożyć do gotującego się wywaru na nie więcej niż 25 min. Gotować na małym ogniu, nie mieszać. Po ugotowaniu wyjąć ryby i podroby a wywar ostrożnie przecedzić przez gęstą gazę. Zupę zagęścić jasnozłotą zasmażką zrobioną na maśle. Doprawić solą, mielonym pieprzem i utartą 1/2 gałki muszkatołowej. Zrobić kluseczki: Surowe mlecze i wątróbki z ryb drobno posiekać, przygotować podsmażoną cebulę (uprzednio utartą na tarce ziemniaczanej), 2 żółtka oddzielić od białek i dokładnie utrzeć z masłem. Posiekane podroby, cebulę i utarte żółtka dobrze wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek pozostałych po oddzieleniu żółtek, delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać ok. 2 łyżeczki bułki tartej, osolić. Z uzyskanej masy kłaść kluseczki na gotującą się wodę. Po wypłynięciu wybierać łyżką cedzakową na talerze i zalewać gorącą zupą. Posypać siekaną zieloną pietruszką. Osobno podać przyprawę do zup.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *