Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa rybna (1)

 Skład
1,5 kg morskich ryb
– szklanka białego wina wytrawnego
–  szklanka oliwy
– 50 dag świeżych przetartych pomidorów
– główka czosnku
– ostra papryczka
– selera naciowego
– przyprawy

Sposób wykonania:
Ryby umyć, oczyścić, duże pokroić na dzwonka, małe pozostawić w całości. Ostrą paprykę dokładnie rozetrzeć.
Do rozgrzanej w dużym garnku oliwy włożyć czosnek roztarty z papryczką i dusić do momentu, aż zacznie się rumienić. Wlać wino i gotować, dopóki niemal całkowicie nie wyparuje. Wtedy dodać przecier pomidorowy, a po kilku minutach – 4 szklanki wody.
Stopniowo wkładać ryby. Wrzucić gałązki selera naciowego, przykryć i gotować 20-25 min.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *