Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pomidorowa Janka

Przepis na klasyczną zupę pomidorową przepisu Janka. Do jej wykonania będziesz potrzebować: pomidorów z puszki, czosnku, cebuli oraz świeżej bazylii. 
 

Składniki:

  • 400 g puszka pomidorów 
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • garść listków bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.
    Wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Gdy lekko się podduszą dodać puszkę pomidorów razem z zalewą.
    Dodać jeszcze koncentrat pomidorowy oraz bazylię.
    Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
    Gotować na małym ogniu około 20 minut.
    Po tym czasie zdjąć zupę z ognia i całość dokładnie zmiksować w trakcie dolewając mleko.
    Zupę ponownie postawić na ogniu i zagotować.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *