Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa piwna Danuty

Składniki:

  • 0,5 l jasnego piwa
  • 0,1 l mleka
  • 5 dag cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 dag cukru pudru

Sposób wykonania:

  1. Do mleka dodać cynamon oraz cukier, doprowadzić do zagotowania po czym dodać mąkę rozprowadzoną w małej ilości wody.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut cały czas mieszając.
    Następnie dolać piwo, wymieszać i podgrzać (nie gotować).
    Zupę zdjąć z ognia i podprawić ją żółtkiem po czym kłaść na niej kupki z białka ubitego razem z cukrem pudrem.
    Przykryć garnek i odczekać kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *