Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa na zimę

Składniki:

  • ½ kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średni por
  • 5 ziemniaków
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 mały kalafior
  • 1 mały brokuł
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
  • sól, pieprz do smaku

     

    Sposób przyrządzenia:
    Do garnka wlać 2 litry wody ,włożyć umyte skrzydełka, dodać przyprawę typu Vegeta i gotować na małym ogniu około pół godziny. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Kalafior i brokuł umyć i rozdzielić na różyczki. Kiedy wywar będzie gotowy wyjąć skrzydełka i wrzucić groszek konserwowy, wszystkie warzywa, zagotować 15 minut i dołożyć ziemniaki. Gotować zupę do miękkości wszystkich warzyw. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i wlać do garnka, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *