Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krupnik z kaszy jaglanej

Składniki:

 

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 udka z kurczaka
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • ½ pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła

 

 

Sposób przyrządzenia:
Udka i skrzydełka umyć, osączyć, oprószyć solą i usmażyć na oleju, obrać z kości. Pieczarki umyć, odparować i usmażyć na maśle lekko rumieniąc. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kaszę przelać zimną wodą i wsypać do gotującego się wrzątku, dodać warzywa, gotować około 15 minut. Gdy kasza będzie miękka dodać mięso z kurczaka i pieczarki, chwilę gotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem obficie posypać posiekanym zielonym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *