Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krewetkowa pikantna

 

Składniki:

 

  • 25 dkg całych krewetek
  • 15 dkg pokrojonych w krążki kalmarów
  • 1 litr mocnego bulionu drobiowego
  • 1 łodyga pokrojonej palczatki cytrynowej
  • 20 dkg pokrojonych pieczarek
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu z limonki
  • 2 łyżki posiekanej cebulki dymki
  • 1 łyżka posiekanej naci kolendry
  • 1 ostra papryczka chili
  • chili w proszku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Krewetki obrać z chitynowych pancerzyków, odwłoki oddzielić od korpusu, usunąć z nich czarne jelito. Pancerzyki wypłukać. Część bulionu doprowadzić w rondlu do wrzenia, dodać pancerzyki krewetek, gotować 30 minut, odcedzić. Dolać resztę rosołu, dodać palczatkę cytrynową i pokrojone pieczarki, doprowadzić do wrzenia i zredukować ogień, dodać odwłoki krewetek,kalmary, powoli gotować przez 3 minuty. Dodać sok z limonki, sos rybny, cebulę dymkę, posiekaną papryczkę i nać kolendry. Doprowadzić do wrzenia, przyprawić i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *