Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem ze szparagów z groszkiem

 

Składniki:

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ¼ szkl białego wina
  • 3 szkl bulionu warzywnego
  • 300 g mrożonego groszku
  • 2 szkl tłustej śmietany
  • pieprz

Sposób wykonania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekane szparagi, cebulę oraz czosnek.
Oprószyć sola do smaku i trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie wlać wino i gotować około 1 minuty po czym wlać bulion i gotować na małym ogniu około 20 minut.
Następnie zdjąć garnek z ognia, dodać mrożony groszek i całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ponownie postawić na ogniu i zagotować , wówczas dodać śmietanę oraz sól, pieprz i bazylię do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *