Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem z kurek a la gulaszowa

Składniki:
· 400 g mięsa wołowego ( zrazowe lub rostbef)
· 1 marchewka
· ½ selera
· 1 pietruszka
· 1 średniej wielkości cebula
· 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
· 2 ziarenka ziela angielskiego
· 4 ziarenka czarnego pieprzu
· 2 ząbki czosnku, gałązka rozmarynu
· szczypta majeranku
· 2 listki laurowe
· 1-2 torebki Zupy z kurek KNORR
· 100 ml gęstej śmietany
· 2 łyżki brandy lub koniaku
· łyżka octu balsamicznego



Sposób przyrządzenia:
Pokrój mięso i warzywa w kostkę i podsmaż w garnku na odrobinie oliwy. Zalej całość około litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy, gotuj aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Dodaj do powstałego wywaru jedną lub dwie Zupy z kurek, w zależności od ilości bulionu, całość zapraw śmietaną.
Dopraw zupę odrobiną brandy lub koniaku i chwilę jeszcze gotuj, aż alkohol wyparuje.
Nalej zupę do talerza i udekoruj paroma kreskami gęstego octu balsamicznego, podawaj z chlebem.

Rada: Do tak przygotowanej zupy możesz dodać odrobinę ostrej papryki podsmażając ją z warzywami, zaostrzy to smak i wzbogaci kolor zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *