Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa-krem z ciecierzycy

Składniki:
• 1 szklanka namoczonej ciecierzycy
• włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, mały kawałek selera, mały por)
• 4 ziemniaki
• listek laurowy
• ząbek czosnku
• łyżka koncentratu pomidorowego
• parmezan
• mocna oliwa
• natka
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę i ziemniaki oczyścić i pokroić w grubą kostkę, wymieszać z ciecierzycą. Zalać wodą, 5 cm nad powierzchnię warzyw, dodać listek laurowy, czosnek i koncentrat pomidorowy. Gotować trzy godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem. Usunąć listek. Zmiksować i przyprawić. Podawać zupę polaną oliwą, posypać natką i parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *