Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem kalafiorowa

Skład:

  • 1 kalafior
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • nać pietruszki
  • 1l bulionu drobiowego
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietany
  • szczypta kurkumy
  • żółtko
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Wodę solimy, dodajemy kalafior i gotujemy około 20 minut. Odcedzamy. Obrane marchew, pietruszkę, cebulę drobno kroimy i dusimy przez kilka minut, dodajemy posiekana natkę pietruszki. Do wrzącego bulionu dodajemy uduszone składniki, podzielonego na cząstki kalafiora, gotujemy aż zmiękną. Studzimy i miksujemy bardzo dokładnie. Do zmiksowanych składników wlewamy mleko dokładnie wymieszane ze śmietaną, szczypta kurkumy i żółtkiem, podgrzewamy mieszając, nie gotujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym.

2 comments for “Zupa krem kalafiorowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *