Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem buraczany Iwony

Składniki:

  • ½ kg buraczków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ziemniaki
  • kwaśne jabłko
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 łyżki  masła
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta suszonego tymianku
  • sok z ½ cytryny
  • ziarenka sezamu
  • szczypta cukru
     

Sposób przyrządzenia:
Buraczki, cebulę, ziemniaki, jabłko, umyć, obrać. Paprykę  umyć, osączyć usunąć gniazda nasienne. Wszystkie warzywa drobniutko pokroić. W garnku rozgrzać masło, przełożyć warzywa i dusić około 5 minut, wlać bulion, gotować 25 minut, aż warzywa będą miękkie, zmiksować. Krem doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Posypać sezamem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *