Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa kapuśniak z pomidorami

Składniki:

  • 1 ½ litra bulionu
  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ½ pęczka bazyli5-6 pomidorów
  • szklanka śmietany
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz ziołowy
  • 2 łyżki oleju

    Sposób przyrządzenia:
    Kapustę oczyścić i poszatkować. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. W głębokim garnku rozgrzać olej i podsmażyć czosnek, cebulę, kapustę i pomidory. Po 20 minutach wszystko zalać bulionem i gotować 25 minut, doprawić solą, pieprzem i papryką. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru z zupy i delikatnie wlać do garnka. Bazylię umyć, osączyć i posiekać i posypać zupę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *