Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa kalafiorowa Beni

Nie wiesz co przygotować na obiad? Przyrządź pyszną zupę kalafiorową przepisu Beni. Do jej wykonania będziesz potrzebować; kalafiora,  skrzydełek z kurczaka, marchewki, selera i pietruszki. 
 

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1 kalafior 
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 marchewki
  • 100 ml śmietany 30%
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • szczypior do posypania

Sposób wykonania:

  1. Skrzydełka dokładnie oczyścić i wrzucić do garnka.
    Obraną, marchewkę, seler i pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mięsa.
    Zalać całość  2 l wody i gotować około 10 minut.
    Po tym czasie dorzucić oczyszczonego kalafiora podzielonego na różyczki oraz obranego ziemniaka pokrojonego w kostkę.
    Nadal gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
    Wówczas zaprawić zupę śmietaną.
    Jeszcze chwilę pogotować po czym doprawić ją do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *