Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa jarzynowa zimowa

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1 podzielny na różyczki brokuł
  • 1 pokrojona w kostkę cukinia
  • 1,5 litra bulionu
  • 1,5 szklanki soczewicy konserwowej
  • 1 łyżeczka chili lub curry
  • zielona pietruszka lub nać kolendry

Sposób przyrządzenia:
Soczewice zalać wodą i odstawić na noc. W dużym rondlu zalać bulionem rozdrobnione warzywa, odcedzoną soczewicę, dodać liść laurowy i chili. Gotować powoli aż składniki zmiękną. Zabielić śmietaną i obficie posypać zieleniną. Podawać z chlebem wiejskim posmarowanym masłem.  Do zupy można też przed podaniem dodać utartego ostrego sera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *