Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa gulaszowa jesienna

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 20 dkg fasolki szparagowej (mrożonej)
  • 20 dkg brukselki (mrożonej)
  • 15 dkg zielonego groszku (mrożonego)
  • 20 dkg różyczek kalafiora
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • 4 porcje wędzonki ( boczek, szynka, golonka)
  • 4 parówki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • śmietana – opcjonalnie

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę. Rozmrożone mrożonki, wypłukać, brukselkę naciąć na krzyż u podstawy. Białą część pora obrać z zewnętrznych liści pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać cebelę, zeszklić, dodać ziemniaki i marchewkę, kilka minut smażyć, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować przez 5 minut. Dodać brukselkę, kalafior, a po 10 minutach groszek, por, wędzonkę i parówki. Po 5 minutach przyprawić, dodać posiekaną natkę i ewentualnie śmietanę. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *