Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa grzybowa pachnąca lasem

 

Składniki:

 

  • 8 leśnych grzybków
  • ½ kg pieczarek
  • 1 ½ litra bulionu grzybowego
  • 2 łyżki masła
  • 10 dkg makaronu muszelki
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • szczypta majeranku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Leśne grzyby namoczyć na noc. Do garnka wlać bulion grzybowy. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle, gotowe wrzucić do wywaru, dodać pokrojone w plasterki leśne grzyby i mieszankę mrożonych warzyw, ziele angielskie, liść laurowy gotować 20 minut. Do gotującej się zupy dodać makaron i gotować do miękkości, w między czasie do mąki dodać śmietanę i łyżkę wywaru, dokładnie rozprowadzić, doprawić do smaku solą, pieprzem, wlać do zupy. Dodać szczyptę majeranku, gotować jeszcze około 10 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *