Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa grzybowa na Wigilię przepisu Olgi

Zupa grzybowa to obok czerwonego barszczu najbardziej popularna zupa na Wigilię. Dlatego my dziś podajemy na nią przepis. Lista zakupów: suszone grzyby, cebula, śmietana, ziele angielskie. 
 

Składniki:

  • kość na wywar
  • 3 garści suszonych grzybów
  • ½  cebuli
  • 4 łyżki śmietany
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sol
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Grzyby zalać wodą i dostawić na kilka godzin.
    Po tym czasie je przecedzić, a wywar z grzybów przelać do garnka.
    Dodać kości wieprzowe oraz opaloną na gazie cebulę.
    Wrzucić jeszcze listek laurowy oraz ziele angielskie. 
    Dolać 1 l wody i gotować na małym ogniu.
    Gotowy wywar przecedzić.
    Dodać do niego odsączone wcześniej grzyby.
    Zaprawić zupę jeszcze śmietaną.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *