Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa grzybowa Konsul

Składniki:


  • 25 dkg grzybów (borowik, podgrzybek)
  • 1 por
  • 1 papryka
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżk1 masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 żółtko
  • śmietana
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, pokroić w plastry wraz z trzonami. Paprykę oczyścić, pokroić wg uznania. Białą cześć pora umyć, pokroić w plastry. W dużym rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać grzyby, paprykę i cebulę, chwilę podsmażyć i zalać bulionem drobiowym, gotować pod przykryciem 10 minut. Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę, wystudzić, dodać do zupy, zagotować mieszając i odstawić z ognia. Żółtko wymieszać ze śmietaną i szczyptą soli, „zahartować” dolewając powoli gorącą zupę, dodać do reszty zupy, wymieszać. Podawać solo lub z groszkiem ptysiowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *