Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa grochowa Marzeny

Składniki:

  • 40dag.żeberek
  • 1/4 szkl. grochu łuskanego
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 1/2 kg. ziemniaków
  • 2 marchewki
  • łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 15 dag. boczku wędzonego
     

Przygotowanie:
Groch namoczyć w letniej wodzie na minimum 1 godzinę. Do garnka wlać wodę, włożyć umyte i podzielone na porcje żeberka, groch, posiekaną cebulkę, ziele angielskie z liściem laurowym, pokrojony w kostkę boczek i wstawić na ogień. Jak się zagotuje, dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew i posolić. Gotować do miękkości mięsa i rozgotowania się grochu. Dodać obrane, pokrojone w malutką kostkę ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *