Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa grecka z kurczakiem

Składniki:

    • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
    • 1 pęczek włoszczyzny
    • 2 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • sól, pieprz
    • 100 g ryżu
    • 125 g śmietany
    • 2 łyżki soku cytrynowego
    • 1/2 pęczka bazylii


    Sposób przyrządzenia:
    Włoszczyznę oczyścić, umyć. Cebulę i czosnek obrać. Kurczaka opłukać, osuszyć, włożyć do garnka, zalać 2 l wody. Dodać warzywa, cebulę i czosnek, posolić. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny. Kurczaka osączyć, ostudzić, zdjąć skórę. Mięso oddzielić od kości, podzielić na kawałki. Rosół przecedzić, doprowadzić do wrzenia, wrzucić ryż, gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać mięso, gotować 5 minut. Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym. Wlewać powoli do zupy, stale mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Listki bazylii umyć, osuszyć, pokroić w paski. Dodać do zupy tuż przed podaniem, wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *