Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa fasolowa z ziemniakami

 

Składniki:

  • fasola 1/4 kg
  • ziemniaki 1/2 kg
  • wędzony boczek 10 dag
  • mąka 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Fasolkę należy opłukać pod wodą i namoczyć, najlepiej na noc w wodzie.
Po tym czasie należy fasolkę wraz z wodą przelać do garnka i ugotować. W
drugim garnku należy ugotować ziemniaki pokrojone wcześniej w kostkę. Po
ugotowaniu należy dodać je do fasoli. Wędzony boczek należy pokroić w
kostkę i podsmażyć na patelni. Skwarki z boczku należy dodać do zupy, a
z wytopionego tłuszczu przygotować zasmażkę dodając do niego mąkę.
Zasmażkę należy rozprowadzić zupą i połączyć z nią. Całość należy
doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *